Friday, June 29, 2007

Últims dies per a visitar l'exposició «Croàcia, ànima mediterrània»

Demà, dissabte 30 de juny, és el darrer dia per a visitar la mostra Croàcia, ànima Mediterrània, organitzada pel Museu Marítim de Barcelona.

L’exposició brinda al visitant la possibilitat de conèixer els lligams existents entre aquest país de la costa adriàtica —un dels més desconeguts d’Europa— i el mar, bo i posant l’èmfasi en les constants relacions comercials que aquest ha mantingut amb Catalunya. De la mateixa manera, ofereix un seguit de fotografies que evidencien la bellesa del seu litoral i que reflecteixen la importància assolida per la navegació a la zona. Aquest pes específic s’ha traduït en un extraordinari desenvolupament de l’activitat comercial i pesquera al llarg dels segles.

La seva vessant marítima es caracteritza pels seus nombrosos penya-segats, foses marines i illots, que al llarg de la història han servit de refugi natural i han condicionat el destí del poble croat.

Algunes excavacions recents han permès de confirmar l’existència dels il·liris, una civilització de la que grecs i romans destaquen l’excel·lència dels seus navegants i la seva inclinació envers la pirateria. El segle I dC., emperò, Croàcia seria annexionada a l’imperi romà. Aquest episodi històric va marcar l’inici d’una fructífera activitat comercial, dominada per una intensa rivalitat amb Venècia (especialment al segle XII). A partir de l’Edat Mitjana, la capital del país, Dubrovnik (a la imatge), començaria a albergar una intensa activitat de construcció naval i a impulsar consolats arreu de la Mediterrània (a mitjan segle XVI n’hi havia uns 60), fet que va possibilitar les relacions diplomàtiques amb altres estats europeus. Fins el segle XIX, a més, aniria desenvolupant-se la marina de vela.

La mostra es completa amb instruments de navegació d’època, restes arqueològiques recuperades de naufragis, objectes quotidians emprats a les travessies (com ara una farmaciola), una mostra de les mercaderies transportades als antics vaixells i, sobretot, un mascaró d’una nau croata —la galera de Sant Jerònim— que va prendre part a la batalla de Lepant (segle XVI). Aquesta peça, amb forma de drac o zvir, encarna la tradició marítima del país i és la imatge de l’exposició.

L’accés a aquesta petita mostra, oberta al públic a les Drassanes Reials, és gratuït.