Sunday, November 12, 2006

Una escapada a l'Alt Berguedà

A banda d’esdevenir un punt neuràlgic per al turisme rural durant la tardor gràcies a la febre boletaire, l’Alt Berguedà també ofereix als seus visitants un extens patrimoni natural, arquitectònic i cultural, capaç de satisfer plenament les expectatives dels no micòfils.

Des d’aquestes línies, es proposa una ruta de dos dies pensada per a gaudir dels principals atractius de la zona. Tot i que les hores de claror queden reduïdes a la mínima expressió en aquesta època de l’any, una escapada ben planificada brinda un ventall prou ric de paisatges i alicients que justifiquen una passejada per l’àrea més septentrional de la província de Barcelona.

El recorregut s’inicia a Gironella, un petit municipi amb interessants mostres d’arquitectura popular i travessat per dos ponts, essent un d’ells d’estil romànic. Com a edifici més remarcable, destaca l’església de Santa Eulàlia de Mèrida, erigida entre els segles XII i XIII.

A pocs quilòmetres i resseguint la C-16, cal deturar-se en en un punt obligat: Berga, capital de la comarca, situada als peus de la serra de Queralt. D’origen romà, aquesta localitat va assolir una gran embranzida econòmica gràcies a la revolució industrial. El seu passat fabril encara es pot copsar tot voltant pels seus carrers —curull d’antigues factories en desús— i transitant per un passeig que ha manllevat el seu nom d’aquest període històric: el de la Indústria, una via esquitxada d’elements modernistes. Igualment representatiu resulta el seu pintoresc carrer Major o de la Ciutat, pavimentat amb rajoles que evoquen la festa que ha situat Berga en mapa del Patrimoni de la Humanitat: la Patum. Aquesta via és on s’ubica el portal de Santa Magdalena, darrer vestigi de les ja desaparegudes muralles.

A la dreta, la C-26 mena fins a l’església de Sant Quirze de Pedret, ubicada al terme municipal de Cercs i precedida por un majestuós pont medieval. Considerat com a un dels temples preromànics més rellevants de Catalunya, l’edifici excel·leix pels seus arcs de ferradura i per les reproduccions de les magnífiques pintures que es conserven al Museu Diocesà de Solsona. Passat aquest edifici, i desviant-se a l’alçada de Borredà cap a l’esquerra, es podrà visitar la canònica de Sant Jaume de Frontanyà (1143), la mostra més espectacular de l’art romànic al Berguedà.

Continuant la marxa, i una mica abans d’arribar a Guardiola de Berguedà, convé desviar-se a mà esquerra i agafar la B-400. Aquesta carretera condueix a Vallcebre, una minúscula localitat on es pot gaudir de l’exposició permanent Milions d’anys. La mostra en qüestió interpreta les petjades trobades al jaciment de Fumanya (pertanyents a dinosaures que van viure fa uns 70 milions d’anys d’anys) i ofereix una introducció a la paleontologoia, concretada en l’estudi dels fòssils. Finament, l’únic hotel rural de Vallcebre, Cal Metge, ofereix tallers d’astronomia —nocturns i diürns— des d’un observatori situat al mateix edifici.

Seguint la B-400, s’arriba a Gósol, un poble singular que s’eleva als peus de l’emblemàtic Pedraforca (2.497 m). A més de constituir un immillorable paradigma de l’arquitectura pre-pirinenca, aquest indret compta amb les restes d’un castell càtar del segle XI i amb una exposició que enguany commemora els 100 anys del pas de Pablo Ruiz Picasso per aquesta localitat muntanyenca.

Després de fer nit a alguns dels nombrosos allotjaments rurals existents a l’Alt Berguedà, cal matinar i desplaçar-se fins a Bagà, capital de l’antiga baronia de Pinós. Allà es pot admirar l’església gòtica de Sant Esteve (segle XIV), la torre de la Portella, la plaça porxada de Galceran de Pinós i el Pont de la Vila, sobre el Bastareny (a la imatge). A més, s’hi pot accedir a l’única mostra permanent de Catalunya dedicada al catarisme, situada al Centre Medieval i dels Càtars.

Si es gira a la dreta i es continua el viatge per la carretera local, s’arribarà a la Pobla de Lillet i, a només un quilòmetre d’aquesta localitat, al monestir de Santa Maria de Llillet (segles X-XIII) i al temple circular de Sant Miquel de Lillet, una de les esglésies romàniques més petites de Catalunya.

Bo i continuant, s’accedeix a l’antiga fàbrica de ciment del Clot del Moro, d’aspecte esfereïdor i seu del Museu del Transport. Molt més amable resulta l’espectacle que ofereixen les fonts del Llobregat, de les quals es pot gaudir a través d’una agradable passejada. A només 800 m de les deus i a 1.395 m d’altitud, s’alça l’atractiu poble de Castellar de n’Hug. La seva estampa idílica i el bon estat de conservació dels seus habitatges l’han convertit en un dels punts amb més afluència turística de la zona, i en una magnífica cloenda per a la ruta suggerida. Entre les compres que s’hi poden fer, cal fer esment de les peces de ceràmica tradicional, els embotits artesans i algunes especialitats que es comercialitzen a les fleques del municipi.